Organik Tarım Nedir

Organik tarım temelinde gönül işidir!
 
     Tarımla uğraşan bir çiftçi öncelikle hasat ettiği ürünü kendi çocuğuna yedirebiliyorsa veya kendisi  o ürünü gönül rahatlığıyla yiyebiliyorsa, ancak o zaman pazarda veya markette bu ürünü satmaya kalkışabilmelidir. Organik tarım ürünlerinde yapılan pestisit (kimyasal kalıntı) analizlerinde %0’ın üzerinde pestisit kabul edilmemektedir. Günümüzde hasatı arttırabilecek birçok gübre varken ve bu gübreler ile yıllık hasat miktarı %50 seviyesinde arttırılabilirken, organik tarım yapan bir çiftçi bu gübreleri kullanmayıp ürününün organik olabilmesi için ilave %50 hasattan vazgeçmiş demektir.
 

     Ayrıca bizim gibi organik tarımla uğraşan çiftçiler her yıl ağaçlarında yeni bir salgın hastalık fark ederler. Bu salgın hastalığın kimyasal ilaçlarla mücadelesi çok kolayken, organik tarımla uğraşan çiftçi ağaçlarını gönüllü olarak biyolojik ilaçlarla korumaktadır. Birçok zaman çiftçi ağacını doğal yollarla koruyabilmek adına o yıl ki hasatından vazgeçmektedir.

     Organik ürünün fiyatı normal ürüne kıyasla daha fazla olmasına rağmen bunun aslında ticari bir karşılığı yoktur. Organik tarımla uğraşan çiftçi, ürününü %50 veya daha pahalıya pazara sunamadığı için kapanışı ilk cümlemizle aynı bırakacağız.

     Organik tarım temelinde gönül işidir!